lørdag 7. august 2010

Tøybleier del 2: Formsydd bambusbleie og brettebleier

Første gang publisert: 5. juni 2010

Jeg fortsetter på anmeldelsen av tøybleiene jeg har testet ut i et par uker nå. HER finner dere del 1.


Formsydd bambusbleie
Denne bleien har ingen innlegg eller lomme som innlegg skal puttes inn i. Det er en ekstra tykk bleie, som minner mest på engangsbleie av alle tøybleiene. Bleien krever en sperrebleie enten i PUL eller ull utenpå.


Med PUL-sperrebleie

Det negative med denne bleien er at den bruker lang tid på å tørke, og siden den er formsydd så passer den bare en viss periode. Dette er minste størrelsen (3,5 - 7 kg), så Amalie er snart for stor for den.


Det positive er at den er utrolig myk og god. Den holder godt på fuktigheten, og siden den er formsydd så sitter den veldig godt. Amalie trives godt i den, men skulle ønske jeg hadde valgt i større størrelse.


Brettebleier
Siste tøybleie ut er brettebleien! Er nok få som går for denne, da man faktisk må brette den før man tar den på. Jeg synes de er veldig enkle å brette, og bruker ikke noe lengre tid på å brette bleiene enn et vanlig håndkle. Brettebleier krever sperrebleie i PUL eller ull utenpå, og det kan være kjekt med en "bleieklype", også kjent som "snappi", som holder bleien sammen (men det går bra uten også).


Med PUL sperrebleie

Fordelen med disse bleiene er at de ikke nødvendigvis trengs å brukes som bleier, de kan også fungere som vaskekluter eller gulpekluter. Så dersom man finner ut at brettebleier ikke funker hos seg, så er det ikke bortkasta penger likevel.

Brettebleiene tørker superraskt, men kan få litt rar fasong og blir litt vanskelige å brette dersom man tørker på snor. Det anbefales at de tørkes i tørketrommel så de holder seg myke. De er multifunksjonelle, og veldig greie å bruke.De holder kjempe bra på fuktighet selv om man bruker tøymykner, så dermed kan man vaske de sammen med håndkler og sengetøy (60 grader), mens andre tøybleier skal ikke ha tøymykner.


Det negative er at dersom man ikke har teknikken inne, så kan det bli litt plundrete. Jeg trengte bare et par ganger, så gikk det veldig bra. Oppbevaring av ferdig brettede bleier kan ta plass, ettersom de blir til store trekanter med en slags pølse på midten.

 Siden stoffet er tynt så må de skiftes oftere enn vanlige tøybleier, men det går helt  fint å legge inn innlegg i brettebleiene også. Her i huset går det (i skrivende stund)mest i brettebleier faktisk (siden vi har 8 av de). Favoritten er nok lommebleie, men er veldig skeptisk til at onesize skal holde ut hele bleieperioden her, ettersom vi allerede har gått "opp en knapp" i størrelse. Jeg liker også brettebleier veldig godt. De tørker så utrolig raskt, og hvis det er bleiekrise, så kan man vaske en brettebleie for hånd, og tørke den på null komma niks. På tredjeplass kommer den formsydde bleia. Den er god, selv om den er treig til å tørke og ikke har så lang brukstid. Siste plass er AIO bleia. Den likte jeg veldig lite.


En annen ting, når Amalie bruker papirbleie, så stinker bæsj og promp helt grusomt. Lukter surt og ekkelt. Men med tøybleie så lukter ikke promp i det hele tatt, og bæsj lukter søtlig. Trodde det bare var tull når jeg leste at andre hadde skrivd det, men det er faktisk sant. Vet ikke om papirbleiene er tilsatt et stoff som gjør at det lukter mer, slik at man lettere skal få med seg at det trengs et bleieskift?

Ellers så har man da rispapir eller fleecepapir (er ikke faktisk fleece) som man legger i bleia for å slippe bæsjesøl. Væske renner rett igjennom, mens bæsj blir sittende. Disse kan gå rett i do (hvis klokkrørene tillater det, dvs ikke gamle rør), eller i søpla. Dersom det ikke kommer bæsj i de så kan ris-/fleecepapiret vaskes i vaskemaskin sammen med bleiene. De tåler 2-3 vask.


Har dere noen meninger om dette?
Hva slags inntrykk sitter dere igjen med om tøybleier?
Kunne dere tenke dere å prøve tøybleier?
Hva synes dere om anmeldelsen? Noe dere savner?

1 kommentar:

  1. Brettebleiene her i huset blir brukt til absolutt alt, har vel en 20 stk. De trenger ikke å bli rare i fassongen av å henges på snora. Det er bare å strekke de i begge retninger så ser de så gode som ny ut igjen. En helsikkens arbeid da :P

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails