fredag 6. august 2010

Boikott Nestlè!

Starter bloggen med å oppfordre alle til å boikotte Nestlè. Dersom du ikke har hørt om aksjonen, så er det kanskje på tide? Den strekker seg nemlig over hele verden, og visste du at hele 20 land boikotter Nestlè?

Nå er det sikkert en del som lurer. Nestlè er jo en av de største produsentene av barnemat! Ja, det er riktig. Men de er også (såvidt jeg vet) den eneste barnematprodusenten som NEKTER å gå med på WHO (World Health Assembly aka Verdens Helse Organisasjon) sin “Baby milk action”. Dette er en fire punkts plan som Nestlè er pålagt å følge:

    * Nestlé må skriftlig akseptere at den internasjonale koden og den påfølgende World Health Assembly Resolution er et minimumkrav i alle land.     
    * Nestlé må skriftlig love å foreta de påkrevde forandringer i sin markedsføring av barnemat slik at den er i tråd med den internasjonale koden.
    * Baby Milk Action skal bringe de overstående uttalelsene videre til den internasjonale Nestlé boikott komite og foreslå et møte hvor det fastsettes frister for å utføre endringene.
    * Hvis IBFANs overvåking ikke finner noen brudd på koden i 18 måneder vil boikotten avsluttes

Den internasjonale koden er som følger:

Barnematprodusenter har ikke lov å:

- fremme sine produkter i sykehus, butikker eller andre steder
- gi ut gratisprøver til mødre
- gi gratis eller subsidiert prøver til sykehus eller svangerskapsavdelinger
- gi gaver til helsearbeidere eller mødre
- fremme sine produkter til helsearbeidere: all informasjon fra firmaene må være vitenskaplig og saklig.
- fremme mat eller drikke til babier
- gi villedene informasjon
- selgere av barnemat skal ikke ha kontakt med mødre
- merking må være på mødrenes språk og inneholde tydelig helsevarsel.
- Det er ikke tillatt med bilder av babyer i merking av morsmelkserstatning.
- Det er ikke tillatt å bruke språk i merkingen som idealiserer produktet

I følge UNICEF så dør mer enn 3500 barn hver dag (ca 1 million i året) fordi de ikke blir ammet. På Baby Milk Action sin hjemmeside, kan man lese om alle bruddene på den internasjonale koden som Nestlè begår, i hvilke land, og ikke minst er det bilder av mødre som holder opp gratisprøver på MME fra Nestlè (NAN).

nestle-boycott-twins Dette er et bilde av en mor med sine tvillinger(!). Moren ble fortalt at hun ikke kom til å klare og amme tvillinger, og at den ene måtte få MME. Så hun ammet gutten, og fikk barnas bestemor til å flaskemate jenta. Resultatet var at jenta døde dagen etter at dette bildet ble tatt.

I boka “The Politics of Breastfeeding: When Breasts are Bad for Business” av Gabrielle Palmer, kan man lese historier om representanter fra blant annet Nestlè som kler seg ut som sykepleiere og oppsøker sykehus. De hjernevasker nybakte mødre til å tro at MME er så mye bedre enn morsmelk. Disse mødrene har ikke råd til MME, så de vanner ut MME’en så den skal vare lengre. Resultatet er at barna regelrett dør av underernæring.

Videre er Nestlè sine fabrikker preget av streik og tvilsomme forhold for sine ansatte. På Filippinene skal ca 23 Nestlè arbeidere blitt drept i en streik.

DECEMBER-22-2008-40

Nestlè boikotten oppfordrer ikke kun til boikott av babyproduktene, men ALLE Nestlè produkt. Lurer du på hvilke produkt Nestlè fører i Norge? Se her.

Her i hus var jeg fast bestemt på at Nestlè skulle være SISTE utvei. Heldigvis for oss så er tuppa vår kjempe fornøyd med både hipp og småfolk, så Nestlè har aldri vært et alternativ. Jeg har selv også sluttet å kjøpe frokostblandinger fra Nestlè.

Andre bloggere som boikotter Nestlè:

Vi boikotter Nestlè, gjør du?

Kilder:

nestlefreezone

3 kommentarer:

  1. Med glede! Men har nokre produkt i hus, d skal eg innrømme. Bl.a etpar NAN bokser med ferdigblanda melk, og en pakke med Nescafè (her MÅ eg finne erstatning isåfall, for den cafè vanilla e så sinnsykt god!) og selvfølgelig Diplom is (faen:/) Men skal skjerpes inn her, med på boikotten eg;) Fint innlegg, syns du e flink eg:)

    SvarSlett
  2. Der fant jeg bloggen din via MOnica over her sin blogg. Siden du ikke har linka til den eneda på din andre blogg:)

    Skal fortsette å lese begge bloggen dine, og syntes du virker som en super mamma og hyggelig person + at du er veldig pen :)

    Hilsen Hannah, fast bloggleser

    SvarSlett
  3. Hannah: Tusen takk, så koselig! :)

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails